Het Kycklingsoppa i influensans tider

Februari, Vabbuari, ja kärt barn har många namn, men det är faktiskt så att i februari så är det även Influensans tider, och den har även kommit och knackat på hemma hos oss. Jag har varit sängliggandes i en vecka med hög feber och yrsel. I många länder har man som kultur att under sjukdomstider äta soppa, då det innehåller många näringsämnen som är bra att få i sig under tiden man är sjuk. Dessutom är det enkelt att äta och riktigt, riktigt gott. Denna veckan bjuder jag därför på min tolkning av en Thailändsk soppa, Khao Tom, som du kan välja att göra het eller mild. Låt det smaka, och driva ut influensan!
 
 
SOPPA
2 charlottenlökar
1,5msk riven ingefära
1 grovhackad selleristjälk
1 hackad pirripirri
13dl vatten
2 kycklingbuljongstärningar 
1 strå citrongräs, skuren i 2cm bitar
2,5 dl färdigkokt ris
200g strimlat kycklingkött från en kall grillad kyckling
2msk fish sauce
1,5 dl grovhackad färsk koriander
1/5 lime
 
GARNERING
Några blad av färsk koriander
2 hackade vårlökar
 
Börja med att finhacka och fräs charlottenlökarna i en gryta med lite olja.
När de fått lite gyllene färg (vilket går ganska fort) så blandar du i den grovhackade selleristjälken.
Blanda även ner den hackade pirripirrin samt ingefäran i grytan.
Häll upp 13 dl varmt vatten i en bunke och smula ner buljongtärningarna i vattnet.
När tärningarna är upplösta så häller du ned kycklingbuljongen i grytan.
Häll i citrongräset och låt soppan koka upp.
Efter uppkok, dra ner värmen till att den sjuder och häll i det färdigkokta riset (liten kärna kan dock finnas kvar).
Låt soppan sjuda/småkoka i ca 20-30 minuter tills riset är överkokt. Rör runt i grytan då och då.
Leta nu upp citrongräsbitarna och plocka ur dem från grytan, dessa ska slängas.
Tillsätt nu det strimlade kycklingköttet, fisksåsen samt den färska korriandern.
Låt sjuda i 5 minuter
Pressa sedan i juicen från en halv lime ner i grytan. 
Smaka av med salt och peppar
 
Soppan är klar, garnera sedan med några färska fina blad av koriander och de hackad vårlökarna.
 
TIPS!
Önskar ni inte en sådan het soppa, så ta bort pirripirrin. Det är dock viktigt att ni hela tiden smakar av med salt och peppar, men låt de Thailändska smakerna framhävas.
 
KONTAKT!
Ni hittar också mycket mat på mitt instagram: robert.ohman
Vill du ha inspiration till någon ny rätt eller kanske få min version av en klassiker? Kontakta gärna mig på mail: robert.ohman@outlook.com.
 
SMAKLIG MÅLTID!
#1 - - rememberthiis.blogg.se:

Oh det låter sjukt gott :)

#2 - - emiiza:

ddet låter gott :-)

#3 - - Ida Linander:

tråkigt med influensan, men soppan verkar toppengod! :-)