Bakad lax med ärtpuré

Smaker från det brittiska köket!
 
 

TILL 4st personer

 

LAXEN
4st laxfiléer, färska
Olivolja
1st citron, saften och skalet
2st scharlottenlökar, tunt skivade
Flingsalt
Svartpeppar

 

ÄRTPURÈN
3.5dl kycklingfond
1st scharlottenlök, finhackad
500g ärtor, gärna färska annars går frysta bra
Salt
Peppar
2msk smör

 

LAXEN
Värm upp ugnen till 225grader.
Lägg upp ark av bakplåtspapper, använd två lager per laxbit.
Pensla bakplåtspappret med olivolja där du sedan ska placera fisken.
Lägg en bit lax på varje ark av bakplåtspapper.
Häll över citronsaft över alla bitar av fisk.
Lägg på scharlottenlöksskivor och fint rivet skal av citronen på varje fiskbit.
Vik ihop varje portion till tätslutande paket.
Baka i ugnen i ca. 10minuter.

 

ÄRTPURÈN
Koka upp fonden.
Lägg i ärtor och scharlottenlök.
Låt koka I ca.5minuter tills ärtorna är mjuka.
Sila av ärtorna men behåll fonden.
Lägg tillbaka ärtorna i grytan och tillsätt smör.
Mixa med en plander eller pressa med en stor slev tills det börjar bli en puré.
Tillsätt gärna lite av fonden för smak och konsistens.
Smaka av med salt och peppar.  

 

Lägg upp purén på tallrikar.
Placera den nybakade fisken på och ringla lite av den goda saften från fiskpaketen över.

 

 

TIPS!

I detta receptet så hade jag inte tillgång till en mixer. I det fallet blir det en mer len puré.
Jag pressade med en slev och vispade. Då blir den mer grov vilket jag faktiskt gillade bättre I detta fallet.
Smaksätt gärna purén med valfri färsk ört. Mynta passer perfekt till ärtor!

 

SMAKLIG MÅLTID!

 
#1 - - Ljuva Julia:

det här ser ju uuuunderbart ut!!